korban

dana HIDAYAH 2024

korban

DANA HIDAYAH 2024

Tunaikan ibadah korban anda melalui Dana Hidayah

Tempah Sebelum
4 JUN 2024
bersamaaan 27 Zulkaedah 1445
Hari
Jam
Minit
Saat

TARIKH korban dana hidayah

20 jun 2024 (khamis)

pusat sembelihan Kg Maju Jaya (sembelihan)
kawasan cafe Hidayah (AGIHAN DAGING)

var ifr = document.getElementById("JotFormIFrame-231431422197450"); if (ifr) { var src = ifr.src; var iframeParams = []; if (window.location.href && window.location.href.indexOf("?") > -1) { iframeParams = iframeParams.concat(window.location.href.substr(window.location.href.indexOf("?") + 1).split('&')); } if (src && src.indexOf("?") > -1) { iframeParams = iframeParams.concat(src.substr(src.indexOf("?") + 1).split("&")); src = src.substr(0, src.indexOf("?")) } iframeParams.push("isIframeEmbed=1"); ifr.src = src + "?" + iframeParams.join('&'); } window.handleIFrameMessage = function(e) { if (typeof e.data === 'object') { return; } var args = e.data.split(":"); if (args.length > 2) { iframe = document.getElementById("JotFormIFrame-" + args[(args.length - 1)]); } else { iframe = document.getElementById("JotFormIFrame"); } if (!iframe) { return; } switch (args[0]) { case "scrollIntoView": iframe.scrollIntoView(); break; case "setHeight": iframe.style.height = args[1] + "px"; if (!isNaN(args[1]) && parseInt(iframe.style.minHeight) > parseInt(args[1])) { iframe.style.minHeight = args[1] + "px"; } break; case "collapseErrorPage": if (iframe.clientHeight > window.innerHeight) { iframe.style.height = window.innerHeight + "px"; } break; case "reloadPage": window.location.reload(); break; case "loadScript": if( !window.isPermitted(e.origin, ['jotform.com', 'jotform.pro']) ) { break; } var src = args[1]; if (args.length > 3) { src = args[1] + ':' + args[2]; } var script = document.createElement('script'); script.src = src; script.type = 'text/javascript'; document.body.appendChild(script); break; case "exitFullscreen": if (window.document.exitFullscreen) window.document.exitFullscreen(); else if (window.document.mozCancelFullScreen) window.document.mozCancelFullScreen(); else if (window.document.mozCancelFullscreen) window.document.mozCancelFullScreen(); else if (window.document.webkitExitFullscreen) window.document.webkitExitFullscreen(); else if (window.document.msExitFullscreen) window.document.msExitFullscreen(); break; } var isJotForm = (e.origin.indexOf("jotform") > -1) ? true : false; if(isJotForm && "contentWindow" in iframe && "postMessage" in iframe.contentWindow) { var urls = {"docurl":encodeURIComponent(document.URL),"referrer":encodeURIComponent(document.referrer)}; iframe.contentWindow.postMessage(JSON.stringify({"type":"urls","value":urls}), "*"); } }; window.isPermitted = function(originUrl, whitelisted_domains) { var url = document.createElement('a'); url.href = originUrl; var hostname = url.hostname; var result = false; if( typeof hostname !== 'undefined' ) { whitelisted_domains.forEach(function(element) { if( hostname.slice((-1 * element.length - 1)) === '.'.concat(element) || hostname === element ) { result = true; } }); return result; } }; if (window.addEventListener) { window.addEventListener("message", handleIFrameMessage, false); } else if (window.attachEvent) { window.attachEvent("onmessage", handleIFrameMessage); }
KLIK DI BAWAH Untuk membuat tempahan

Korban
LEMBU MALAYSIA

( sebahagian )

RM 0

Korban
lembu Kemboja

( sebahagian )

RM 0

Korban
kambing mekah

( seekor )

RM 0

SOALAN-SOALAN LAZIM

Ibadah korban merupakan satu ibadah yang agung dan ganjaran yang disediakan amat besar bagi orang-orang yang melaksanakan ibadah ini. Ini kerana, ibadah korban merupakan sunat muakkad iaitu yang amat digalakkan untuk dilakukan bagi orang yang menepati syarat-syarat berkorban. 

Jika sekiranya telah hampir waktu berkorban, adalah lebih baik dilaksanakan ibadah korban dahulu kerana waktu sembelihan ibadah korban hanya boleh dilakukan pada 10-13 Zulhijjah sahaja pada setiap tahun. Manakala ibadah akikah boleh dilaksanakan bila-bila masa sepanjang tahun. Jika berkemampuan boleh dilaksanakan kedua-duanya sekali.

Sekolah Islam Hidayah sedang membina bangunan Akademi Tahfiz Hidayah JB. Dana yang besar diperlukan. Semua lebihan hasil Korban 2024 akan digunakan sepenuhnya untuk membina bangunan tahfiz ini. Ayuh bersama Dana Hidayah melaksanakan ibadah korban anda.

Layari https://danahidayah.my/tahfizjb/ untuk dapatkan maklumat berkenaan Akademi Tahfiz Hidayah JB

Ibadah korban yang dilaksanakan di tempat (qariah) sendiri, menyembelih haiwan korban sendiri, melihat sembelihan korban (berwakil), mengagihkan daging korban sendiri. 

Sebaik-baik haiwan korban adalah yang paling banyak dagingnya. Haiwan korban yang terbaik ialah unta, diikuti lembu dan kambing.

Jika hutang jangka panjang seperti ansuran rumah, ansuran kereta dan sebagainya adalah tidak termasuk dalam kategori hutang yang dimaksudkan. Hutang yang membebankan diri sehingga tidak mampu untuk membeli makanan atau barangan asas, maka tidak perlu untuk dia melakukan ibadah korban.

Boleh untuk melakukan korban untuk anak kecil (belum baligh), dengan syarat binatang korban datang dari hartanya (wang penjaga, bukan wang si anak). Dia seolah-olah menghadiahkan binatang itu kepada si anak, kemudian melakukan korban bagi pihaknya, maka untuknya pahala dan untuk di anak pula pahala korban.

Dalam Mazhab As-Syafie, tidak harus melakukan ibadah korban ke atas orang yang telah meninggal dunia kecuali si mati telah berwasiat. Akan tetapi, waris boleh menjadi peserta korban dan boleh berniat sedekah pahala korban kepada si mati.

Diharap dengan perkongsian ini dapat sedikit sebanyak memberi manfaat kepada kita semua.

Bagi korban di sekitar Sekolah Islam Hidayah, daging akan dibahagikan kepada 3 bahagian:

  1. Bahagian tuan/puan
  2. Bahagian saudara mara/jiran tuan/puan
  3. Bahagian untuk fakir / miskin

Bahagian fakir miskin akan diagihkan kepada asnaf yang tinggal berdekatan, serta di beberapa tempat terpilih di Johor. 

Bagi korban di luar negara, korban akan diagihkan kepada penduduk tempatan di negara-negara tersebut.

Daging diedarkan dalam keadaan mentah tanpa dimasak.

Ibadah korban merupakan satu ibadah yang agung dan ganjaran yang disediakan amat besar bagi orang-orang yang melaksanakan ibadah ini. Ini kerana, ibadah korban merupakan sunat muakkad iaitu yang amat digalakkan untuk dilakukan bagi orang yang menepati syarat-syarat berkorban. 

Sumber (Kelebihan Amalan Korban)

Kita lihat jawapan daripada Pejabat Mufti Wilayah persekutuan. 👇


 

Berbalik kepada persoalan dan nas yang diberikan, dapat disimpulkan kepada dua keadaan:

  • Sekiranya diwasiatkan untuk melakukan ibadah korban, maka dibenarkan
  • Namun sekiranya tidak mewasiatkannya maka tidak dibenarkkan untuk melakukannya. Ini kerana korban merupakan ibadah. Dan ibadah pada asalnya tidak dilakukan oleh orang lain melainkan dengan dalil membenarnya. (Lihat: al-Mu’tamad fi al-Fiqh a-Syafi’e, 2/490)
  • Sebaiknya melakukan ibadah korban di atas dirinya sendiri dan iringi dengan niat untuk disedekahkan pahala kepada ibunya. Ini seperti yang dilakukan Baginda SAW. 

 


Sumber (Ibadah Korban untuk Ibu yang Koma)

Anda akan dapat menyumbang kepada beberapa objektif: 

  1. Melaksanakan amal korban bagi tahun ini. Semoga ALLAH meredhai. 🤲🕌
  2. Menyumbang dana kepada Dana Hidayah. 🤝💰
  3. Membantu saudara-saudara muslim kita di sekitar Johor, Makkah, Mindanao dan Kemboja. 💗🕋

Gambar dan video proses korban akan diambil dan diberikan kepada pihak tuan/puan. 

Bagi korban di sekitar Sekolah Islam Hidayah, daging akan diagihkan kepada asnaf yang tinggal berdekatan, serta di beberapa tempat terpilih di Johor. 

Bagi korban di luar negara, korban akan diagihkan kepada asnaf tempatan di negara-negara tersebut.

Daging diedarkan dalam keadaan mentah tanpa dimasak.

GAMBAR KORBAN DANA HIDAYAH 2023
1 julai 2023 | hidayah cafe

MASIH ADA PERSOALAN?

Hubungi kami di talian di bawah.