Malam Badar
Hidayah Pasirris
Batu Pahat 2024/1445H

Sekolah Islam Hidayah Pasirris Batu Pahat
29 Mac 2024

Anjuran Bersama

logo-pph.png
logo-srih-trans.png
logo_smih_trans.png
dana_hidayah_colour - webres
yph-logo-w300px-e1596639225676.png
PIBG
HIDAYAH PASIRRIS
SIH
NIAGA BP
Anda dijemput untuk meraikan...

Apakah itu Malam Badar?

Program Malam Badar adalah program khas bertujuan untuk melaksanakan fundraising dengan membuka peluang beramal dalam bulan Ramadan. 

Malam Badar juga merupakan sebuah tradisi di mana komuniti Hidayah, baik di Johor Bahru mahupun di Batu Pahat, menggembeleng tenaga untuk bersama-sama meraikan salah satu malam daripada malam-malam Ramadan yang barakah. 

Ketika Malam Badar dihidupkan sunnah berbuka bersama-sama, sunnah saling memberi makan orang yang berpuasa, sunnah saling memberi peringatan, sunnah bertarawih berjamaah, sunnah memberi infaq dan sunnah menjalin ukhuwah sesama muslim.

Suasana berbuka ketika Malam Badar Hidayah Tahun Lepas

Objektif Malam Badar

PERTAMA

Merapatkan Ukhuwah

20230415_191347
Merapatkan ukhuwwah Islamiyah dan barisan warga Hidayah serta masyarakat setempat melalui kebersamaan Iftar Ramadhan dan menjayakan aktiviti PIBG khususnya di bulan Ramadhan al-Mubarak

KEDUA

Dana Pendidikan & Pembangunan

tahfiz 03

Mengumpul dana pendidikan dan pembangunan untuk projek-projek sekolah. Antaranya bangunan Akademi Tahfiz Hidayah JB dan Pintu Masuk Utama Hidayah yang akan dibina.

KETIGA

Peluang Bersedekah

zakat-facts-and-rules-1280x640-1-1080x640
Memberi kesempatan kepada ibubapa menyumbang jamuan berbuka bagi meraih keberkatan dan ganjaran Ramadhan yang berkat ini.

Sasaran Malam Badar SIHBP 2024?

Kami menyasarkan 400 dulang disediakan untuk berbuka puasa bersama-sama pada Malam Badar 2024. Lebihan daripada tajaan makanan ini akan dimasukkan kepada Dana Hidayah.

Kami sasarkan fundraising sempena Malam Badar ini boleh mencapai nilai RM800,000. Dana ini akan digunakan untuk menyelesaikan urusan pembanguanan sekolah, memulakan pembangunan Bangunan Akademi Tahfiz Hidayah JB dan membantu operasi pengurusan PPH.

0
Dulang
0 +
RM

Sasaran Kutipan
Dana Hidayah

RM 10005 +
Terkumpul RM 0 sehingga 9 April

Projek Dana Hidayah 2024

Pintu Masuk Utama Hidayah 

Akademi Tahfiz Hidayah JB

Sekolah Rendah Islam Hidayah BP

⬇️ Klik di BAWAH UNTUK BERInfaq ⬇️

🌙 TAJAAN IFTAR MALAM BADAR
🏫 INFAQ KEPADA DANA PEMBANGUNAN & PENDIDIKAN